Is er verschil tussen een natuurlijk persoon en een mens?

Veel mensen zullen vast en zeker zeggen: Nee! Ze denken bij het horen of lezen van de woorden ‘Natuurlijk Persoon’ ook gewoon aan een mens. Misschien zelfs aan een mens die natuurlijk zou leven. Een logische gedachtegang voor wie niet beter weet. Geloof maar dat dit echter een grove misvatting is.

Een Natuurlijk Persoon is een juridische entiteit die gekoppeld wordt aan een mens. Dat de mens en de Natuurlijk Persoon niet dezelfde zijn mag al duidelijk worden uit het feit dat ze op verschillende momenten zijn ontstaan.

De mens ontstaat bij de conceptie.
De Natuurlijk Persoon wordt gecreëerd uit de geboorteakte die wordt opgemaakt bij de aangifte die je ouders (moeten) doen bij de burgerlijke stand. Moeten ja, want zou je dit als ouders niet doen, kan het zomaar zijn dat je een boete krijgt opgelegd!

Voor de staat is het heel belangrijk dat je je identificeert met de Natuurlijk Persoon. Want via de Natuurlijk Persoon communiceert zij met jou en kan ze je allerlei verplichtingen opleggen. In de wetgeving wordt bijna alleen de Natuurlijk Persoon genoemd. Het eerste artikel van de belastingwetgeving is: belasting wordt geheven op Natuurlijke Personen.

Alle rechtspersonen (bedrijven, diensten etc.) communiceren met jou via de Natuurlijk Persoon. Je moet je immers overal identificeren met een document dat niét van jou is, maar van de staat. Als je een bankrekening opent, een verzekering wilt afsluiten, je moet je altijd identificeren met je identiteitsbewijs en dan identificeer jij je met je Persoon. En daar maakt de Staat uiteraard handig gebruik van. Maar alles zonder jouw daarvan in kennis te stellen.

Het woord “Persoon” komt van het Latijns Persona, het betekent masker. De Natuurlijk Persoon is dus een masker, een rol die je speelt, in dienst van ….. vul zelf maar in.

Deel dit blog

Geverifieerd door MonsterInsights